In Zwolle is er onvrede ontstaan over het plan om vanavond achter gesloten deuren te debatteren over de voortgang van de zoektocht naar een nieuwe evenementenhal. “Zeer onwenselijk,” stelt hoogleraar Michiel de Vries. Ook binnen de gemeenteraad is er kritiek te horen.
Achtergrond
De zoektocht naar een opvolger van de IJsselhallen liep vorig jaar zomer vast. De gemeente wil nu een nieuwe procedure starten om te kijken of er een geschikte partij gevonden kan worden die een nieuwe evenementenhal wil bouwen. De gemeenteraad wil het college van burgemeester en wethouders hierbij wensen meegeven, maar de inwoners zullen hier waarschijnlijk niets van vernemen.
Gesloten vergadering
De meeste partijen in de Zwolse gemeenteraad, behalve de SP en Partij voor de Dieren, hebben een verzoek van VVD, ChristenUnie en CDA gesteund om de wensen in een besloten vergadering te bespreken. “Vanwege gevoelige informatie en de vertrouwelijke onderhandelingspositie van het college stellen we bij hoge uitzondering een besloten vergadering voor,” aldus de partijen.
Kritiek van experts
Experts zijn kritisch over deze beslissing. “Het is begrijpelijk dat financiële details achter gesloten deuren worden besproken, maar een deel van het debat kan prima openbaar zijn,” zegt Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. “Door alles achter gesloten deuren te bespreken, wordt het vertrouwen in de overheid geschaad en kunnen inwoners geen mening vormen. Dit is zeer onwenselijk.”
Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, voegt toe: “Vergaderingen mogen slechts bij hoge uitzondering besloten zijn. Het uitgangspunt moet openbaarheid zijn. In vergelijkbare gevallen zie je vaak dat een deel van de vergadering openbaar is, wat hier niet het geval is. Dat was een betere optie geweest.”
Reacties uit de raad
VVD-raadslid Johran Willigers verklaarde onlangs waarom het debat besloten moet blijven: “Niet omdat we vinden dat anderen er niets over mogen weten, maar vanwege de onderhandelingspositie van de gemeente. Het helpt om in eerste instantie vertrouwelijk te praten. Na afloop kunnen we altijd richting achterbannen verantwoording afleggen.”
De SP is het hier niet mee eens. “Het is logisch dat er een debat komt over de evenementenhal, maar onze fractie hecht bijzonder veel waarde aan openheid,” aldus raadslid Brammert Geerling. “Wij zien onvoldoende reden om achter gesloten deuren te vergaderen.”